Krkavec čierny (Corvus corax)

 Rozšírenie

Má veľmi rozsiahly areál rozšírenia: žije v celej Európe s výnimkou niektorých častí Francúzska, Belgicka a Holandska a v Ázii okrem Gydského polostrova, Jamalu, Tajmýru a územia na juh a východ po rieku Oleňok, nežije ani v Prednej a Zadnej Indii a vo východnej Číne. Obýva aj severnú polovicu Afriky približne po južnú hranicu Hornej Volty, sever Kamerunu a takmer celú Severnú a Strednú Ameriku, okrem veľkého klinu Mississippskej nížiny.

Na týchto územiach žije 10 geografických rás. Európu, západnú a strednú Sibír obýva nominátna rasa.

 

Početnosť a rozšírenie u nás

Počet hniezdiacich párov 2000 - 4000, počet zimujúcich jedincov 4000 - 8000. Populácia SR - mierny nárast. (vtaky.sk)

 

Sfarbenie

♂ a ♀ sú čistočierne s fialovopurpurovým leskom na hlave a vrchu tela, na bruchu s modrastým. Mláďatá sú sfarbené podobne, ale matne. Kontúrové perá pri koreni sú popolavé. Zobák a nohy sú čierne. Pŕchnu od apríla (letky) do septembra. Výmena ide pomerne pomaly.

 

Veľkosť

Je najväčším druhom spevavcov. Dĺžka zobáka 70 - 84, krídla ♂ 390 - 473, ♀ 380 - 420, chvosta 210 - 250, beháka 60 - 73 mm. Váha ♂ 1100 - 1560, ♀ 798 - 1460 g.

 

Biotop

Staré hory s neprístupnými skalnými stenami, bralami, úžľabinami, premiešané poliankami, pasienkami, rúbaňami a pod., málo navštevované, tiché.

 

Potrava

Hlavnou zložkou potravy je mäso, zväčša kadávery rozličných zvierat. Chytajú však aj živé živočíchy, od hmyzu až po cicave, pri väčších najmä mladé a choré. Vyberajú aj hniezda vtákov, vypíjajú vajcia a žerú mláďatá. Mnohé krkavce sa živia prevažne zdochlinamy, za ktorými niekedy vykonávajú denne dlhé cesty.

 

Hniezdenie

Páriť sa a stavať hniezdo začínajú už v zime, zvyčajne vo februári. Hniezdo si robia na neprístupných skalách alebo stromoch z konárov, najprv hrubších a potom tenších, vnútro vystielajú jemnejším materiálom - trávou, srsťou, vlnou a pod. To isté hniezdo používajú i mnoho rokov a každoročne ho zvyšujú novým materiálom. Hniezdo stavia iba samička, samec pomáha nosiť materiál. Pri svadobných letoch samce privierajú krídla, prekrúcajú sa okolo osi alebo zasa zvláštnym spôsobom dvíhajú krídla. Sediac krčia krk a ozývajú sa.

Vajec býva 4 -6 (3-7) a sú modrastozelenkasté alebo sivozelenkasté s hnedými škvrnami, veľkosť O 43 - 53 x 29 - 34,5. Na vajciach sedí iba samička, samec ju kŕmi a zdržiava sa v blízkosti hniezda. Inkubačný čas 20 - 21 dní. O mladé sa starajú obaja rodičia. Hniezdia raz do roka a násada býva začiatkom marca. Vylietanie mláďat spadá u nás do mája, potom sa však dlho držia s rodičmi. Pohlavne dozrievajú po 2 rokoch.

 

Zaujímavosti

Krkavce sú najlepší rodičia, akých si možno predstaviť. Ako jediná vo zvieracej ríši pomáha krkavčia matka mláďatám pri liahnutí. Obracia vajce tak, aby mláďa mohlo bez námahy vyliezť von. Neskôr mláďa očistí a odprace z hniezda tvrdé vaječné škrupiny. Keď je chladno, rodičia spoločne vypchávajú hniezdo, a dokonca svoje mladé osprchuje - sadne si do plytkej vody a vráti sa smokrým perím na bruchu. Hniezdo je stále čisté, lebo rodičia trus mladých krkavčiat hneď zožerú. Toto opatrovanie trvá vyše mesiaca, dokým mláďatá nie sú schopné lietať.  

Dva krkavce pri zvyšku králika.